www.seriekatalogen.se

Alla Sveriges tecknade serier i en databas

Serieskapare Original eller nytryck? Om Seriekatalogen.se Kontakt SkickkoderSkickkoder

Skickkoder används för att snabbt beskriva ett objekts generella skick. Skickkoderna finns utskrivna på varje titels sida i katalogen. Åtta skickkoder har sedan länge varit etablerade inom seriesamlarvärlden. Koderna blev senare kompletterade med en graderingsskala som spänner från 1 till 100 där 1 är sämsta och 100 är bästa tänkbara exemplar. Om de båda graderingssätten ska kombineras bör skickkoden stå först och graderingssiffran sist, till exempel VF87 eller GD17. Viktigt att tänka på är att skickkoderna ej ska utläsas eller tolkas lexikaliskt – ”very good” är inte detsamma som ”mycket bra”! Seriekatalogen.se vill också understryka att Mint (MT) tyvärr används alldeles för lättvindigt. Inte ens tidningarna i matbutiken håller det skicket, de har oftast blivit ”förstörda” av hanteringen och exemplaren i bokhandeln kan någon ha bläddrat igenom, för det är det som kan göra skillnaden. Mint-skick är oerhört ovanligt att hitta av i princip vilken titel som helst som inte nyss producerats. Så om du ser ett objekt som utges för att vara i Mint-skick bör du ta det med en nypa salt. Seriekatalogen.se redovisar riktpriser i skick från Good (G/GD) till Near Mint (NM), utgående från snittvärdet inom varje skickintervall.

Skick

Skickkod

Intervall

SnittskickMint

M eller MT

98-100

99

Perfekt nyskick. Exemplaret är oläst och uppvisar inga defekter, inte ens tillverkningstekniska. Hörn och kanter är knivskarpa, ryggen jämn utan brytveck, pappret vitt och färgerna klara.

Near Mint

NM

90-97

94

Nästan perfekt nyskick. Som nytt; exemplaret uppvisar synnerligen små defekter. Endast vid en ingående inspektion kan det upptäckas ytterst obetydliga spår av distibution eller hantering. Ryggen har möjligen några enstaka, knappt märkbara brytveck. Hörn och kanter är kanske inte fullt så perfekta som på ett Mint-exemplar.

Very Fine

VF

75-89

82

Mycket gott skick. Ett välbevarat och snyggt exemplar med få defekter. En rygglipa eller reva på ett par millimeter, minimala veck, något blekt omslag eller obetydligt gulnade sidor kan godtas.

Fine

FN

55-74

65

Gott skick. Ett synligt läst men välvårdat exemplar. Inga störande revor, veck, glipor eller liknande får förekomma. Ryggen är jämn och fast och får inte vara rullad. Mittuppslaget måste sitta fast.

Very Good

VG

35-54

45

Godtagbart skick. Ett normalförslitet exemplar. Läst, men utan några allvarliga defekter. Vad som kan förekomma är obetydligt klotter (t.ex. ifyllt korsord) eller mindre veck, revor och rygglipor. Helhetsintrycket är ett använt men "trevligt" exemplar.

Good

G eller GD

15-34

25

Mindre gott skick. Exemplaret är synligt läst och tämligen medfaret. Omslaget får dock inte vara delat och helst inte löst. Löst mittuppslag kan dock förekomma, liksom klotter i mindre omfattning. Ryggen kan vara rullad och ha långa glipor. Mindre bitar (vanligtvis kant- eller hörnbitar) kan saknas på omslaget.

Fair

F eller FR

5-14

10

Dåligt skick. Ett mycket slitet exemplar med väl synliga defekter. Lösa blad och delar kan förekomma. Även delar som flikar, kuponger, samlarbilder eller mindre delar av omslaget kan saknas. Mer än en halv sida bör inte saknas.

Poor

P eller PR

1-4

3

Mycket dåligt skick. Exemplaret kan uppvisa i princip vilka defekter som helst: tejp, klotter, fläckar o.s.v.Ⓒ Seriekatalogen.se 2007 -